FERZENE MAĞARASI

Ferzene Mağarası Kuyucak Dağında Kalafat tepesinin batısında ve Seydişehir’e su sağlayan Kuğulu Gölünün Güneybatısında yer alır. Seydişehir’den Mortaş’a giden maden yolunun orman deposu sapağından arabayla Kuğulu gölüne varılır. Kuğulu Seydişehir’e 5 km kadardır. Buradan, çalılar arasından yarım saatlik bir çıkışla Ferzene’ye varılır.

ferzene4

Mağra tipi olarak Bütünüyle Yatay’dır. Toplam uzunluğu 346 metre, toplam derinliği ise -5 metredir. Paleolitik Devir’e ait izler çok belirgindir. Girişte yan duvarlardaki oyma şekilleri ile içeride, sarkıt ve dikitlerden yapılmış çeşitli büyüklüklerdeki su depoları (4*4, 3*3 ve 3*3 metre boyutlarında ve 1-3 m derinlikte) ve çok sayıda insan kemikleri bu dönemin belirtilerindendir. Mağaraya çok sayıda kişi (özellikle define arayıcıları) girmiştir.

ferzene

Mağara ağzının 100 m kadar aşağısında, yağışlı dönemde bol su akıtan bir kaynak, bunun altında Kuğulu Gölü pınarları sıralanmıştır.Ferzene Mağarası aktif değildir. Kuğulu Gölü Pınarlarının eskiden burdan çıktığı kesindir ve yeraltı su seviyesinin düşmesiyle terkedilmiştir. Girişten 200 metreye kadar traverten oluşumu yoktur. Burdan itibaren sarkıt, dikit, sütun ve mağara incileri çok güzel belirmişlerdir. Mağara aktif olmadığından ve tavandan sızan suların varlığından traverten oluşumu devam etmektedir. Giriş bütünüyle toprakla kapalıdır. İleride travertenlerle örtülü tabanlara geçilir. Mağara içinde faal bir su yoktur. Ancak, tavandan sızan suların yağışlı dönemde artmasıyla azda olsa akıntı olduğu anlaşılmaktadır.

ferzene2

Ayrıca içeride insanlardan kalma ve içlerinde hala su olan depolar vardır. Mağra içi sıcaklığı dışarıya göre normaldir ve insan yaşamına uygundur. Belirgin bir hava dolaşımı yoktur. Ancak içerisinin soğuk havası ile, dışarının sıcak havası çok yavaş olarak yer değiştirmektedir. Bu mağaramızda hem turistik hem de sığınak ve depo olarak kullanıma uygundur.

Nasıl Gidilir?

Yorum Yazmak İster misiniz?

    • Mustafa ADIR
    • 13 Mart 2018
    Cevapla

    Değerli sayfa editörü,
    Faydalandığınız kaynakları da yazarsanız daha değerli olur.